JAK připravit dobrý STEAK

1. STUPNĚ PROPEČENÍ STEAKU

 Množství času a stupeň propečení steaku závisí na osobní chuti. Čím kratší dobu je steak připravován, tím šťavnatější, jemnější a krvavější je maso. Delší doba přípravy na druhou stranu znamená menší obavy z případných chorob. Časem se vyvinula slovní zásoba, popisují přesný stupeň propečení...

2. STEAKY s kostí nebo bez kosti ?

Chtěli bychom se zde zaměřit jen na to do jaké míry kosti ovlivňují chuť steaků a případně jaký mají vliv na délku a způsoby jejich přípravy, a v neposlední ředě na profitabilitu při jejich komerční přípravě. Chuť steaků Rozdíl v chuti steaku s kostí a bez kosti rozezná každý aniž by byl...

Porterhouse, Bistecca Fiorentina

    Asi nejoblíbenější steak. Jedná se vlastně o dva steaky v jednom: pevný, masitý steak z roštěné a jemný, šťavnatý steak ze svíčkové s T-bone. Svoji nesmrtelnost porterhouse získal v legendárním steakhousu Peter Lugera v Brooklynu v New Yorku. Je oblíbeným druhem steaku i v...

Rib-Eye, Entrecote

Krájí se z prostředku nízkého roštěnce na 3-4 cm tlusté plátky a je to asi ten nejšťavnatější, nejprorostlejší steak, který si můžete dopřát. Někdo by si snad mohl stěžovat na to, že je až příliš prorostlý, ale nemělo by se zapomínat na to, že je to právě tuk, který tomuto steaku dodává jeho...

Rumpsteak

 Rump steak je plátek libovějšího masa z kýty (pod květovou špičkou). Maso je tužší než z roštěnce a méně tučné. Pro přípravu rumpsteaku použijte opravdu dobře vyzrálé maso. Dalibor Navrátil (držitel francouzského rytířského řádu za gastronomii) griluje rumpsteak (na medium): VIDEO

Šéfkuchař radí jak na Ribeye steak, Flank steak a Top Blade steak

Celkem dobrá ukázka přípravy steaků z vysokého roštěnce, pupku a loupané plece v prezentační instruktáži Makro.  

Striploin steak

 Tento libový, masitý a pevný steak doslova masožravce láká k zakousnutí. Tento steak by se měl krájet na tloušťku alespoň 2,5 cm a měl by se grilovat při vysoké teplotě.

Tenderloin, Fillet, Filet Mignon... Biftek

 Griluje se zprudka a krátce, stejně se přípravuje i na pánvi, většinou na stupeň RARE nebo MEDIUM RARE. Propečený na WELL DONE zcela ztrácí chuť.  

VIDEO: Steak na pánvi

https://www.youtube.com/watch?v=oWLDLoHM4Xc
Záznamy: 1 - 13 ze 13